Tilberedning af vildt

Det er igen blevet jagtsæson, og mange hjems middagsborde bugner af lækre retter med vildt kød. Det er utroligt lækkert og kan serveres på et utal af forskellige måder alt efter, hvilket dyr og hvilken udskæring, der er tale om. Vildt har ofte en dyb umamismag, som komplimenteres godt af gode krydderier, citrus og friske salater, som opvejer den dybe smag. Desuden foretrækker mange at drikke en god rødvin til, som afrunder den dybe, krydrede smag.

Tilberedning afhænger af dyret

Ligesom ved alt andet kød, så afhænger tilberedningen i høj grad af dyret. Står du med et vildsvin, så kan det godt tåle hård varme i længere tid, fordi kødet er meget fed og derfor ikke udtørres i samme omfang som hjortevildt. Generelt så kommer man utroligt langt med et stegetermometer, hvor det igen afhænger af dyret alt efter, hvordan kernetemperaturen skal være. Når kødet er tilberedt, så er det vigtigt at lade det trække efterfølgende i 10-20 minutter. Hvis man skærer lige efter tilberedning, så vil det miste meget af sin saft og kraft. Derfor holder det bedre på det, når vildtet har fået lov til at trække efterfølgende.

Hvad går godt til?

Som nævnt tidligere, så er et godt måltid en balance mellem salt, surt, bittert, sødt og umami. Man vi helt sikkert både få salt og umami ved vildt, så det er vigtigt at finde noget, der kan opveje de smage. En sovs lavet på kødet vil ofte indeholde både sødt og salt. Dertil mangler der altså surt og bittert, som man kan få igennem en frisk salat. Det kan være en salat tilsat æbler, granatæblekerner eller lignende, som på mange måder gør det godt sammen med vildt.

Det er desuden også vigtigt at finde en god rødvin dertil. Rødvin komplimenterer typisk vildt kød rigtigt godt, fordi det har nogle af de samme fyldige bærnoter, som vildt har. Det er dog ikke alle rødvine, der er lige gode. Det er altså vigtigt at finde en kompleks vin med masser af karakter, som kan matche vildtkødet. Her er en vin som villa donoratico en rigtig god rødvin til vildt, fordi den er fyldt med rød frugt og behageligt krydderi, som lægger sig utroligt godt op ad en ret med vildt. Den har en serveringstemperatur på mellem 16 og 18 grader for at opnå den bedste fornemmelse for vinen. Den er nemlig anbefalet til netop kødfylde retter som simremad, vildtkød og vildsvin.